-

Gözden kaçırmayın

Fadime ve Halil Öksüz Mesleki Eğitim Merkezi'nden Başkan Kılınçarslan'a ZiyaretFadime ve Halil Öksüz Mesleki Eğitim Merkezi'nden Başkan Kılınçarslan'a Ziyaret

Kalp atışları, sağlıklı bir bireyde genel olarak dakikada 60 ile 100 arasında değişir ve bu durum kişinin fiziksel aktivitesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak, eğer kalp sıkça ani bir hızlanma veya yavaşlama yaşıyorsa ve kişi bu esnada rahatsız hissediyorsa, bu durum kalp ritim bozukluğu ya da aritmi olarak değerlendirilebilir. Normal şartlar altında kalp atışları stres, heyecan veya fiziksel aktivite sırasında hızlansa da, sebebi bilinmeyen ani kalp atışları mutlaka bir uzmandan yardım alınmasını gerektirir.

Ritm Bozukluğu Belirtilerine Dikkat
Aritmi şikayeti olan bireylerin, ayrıntılı kalp muayenesinden geçmeleri önemlidir. Aritmi tanısı koyabilmek için ilk aşamada elektrokardiyografi (EKG) ile kalp ritim bozukluğu belirtileri araştırılır. Ayrıca, tiroit hastalıkları da kalp ritmini etkileyebileceği için doktorlar, kan tahlillerini de önerir. EKO (ekokardiyografi) ile kalp ve kapaklarının yapısının sağlıklı olup olmadığı kontrol edilir. Sürekli çarpıntı şikayeti olmayan ancak zaman zaman sorun yaşayan hastalar, 24 saat boyunca kalp atışlarını izlemek amacıyla holter cihazı kullanarak takip edilebilir. Bu yöntem, günün herhangi bir saatinde meydana gelen ritim bozukluklarının kayıt altına alınmasını sağlar.

Sonuç Olarak
Ani ve sebebi belirsiz kalp atışları mevcutsa, vakit kaybetmeden uzmana başvurulması büyük önem taşır. Kalp sağlığına dair atılacak erken adımlar, ciddi sağlık sorunlarından korunmada etkili olabilir.