Cumhuriyet Konuşmaları-III: Cumhuriyete Giden Süreçte Büyük Taarruzun İran Basınında Yankıları Konferansı Gerçekleştirildi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Cumhuriyet Konuşmalarının üçüncüsü Cumhuriyete Giden Süreçte Büyük Taarruzun İran Basınında Yankıları başlığıyla düzenlendi.
Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa; AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Bölüm Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Güneş ve Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Güneş, Dr. Öğretim Üyesi Talat Koçak, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Sait Çınar ile birlikte öğrenciler katıldı.
İRAN BASINI YUNANLILARI İŞGALCİ OLARAK TANIMLADI
Konferansta konuşmacı olarak yer alan Doç. Dr. Gülay Çınar, Cumhuriyete Giden Süreçte Büyük Taarruzun İran Basınında Yankıları konusunu anlattı. Çınar, konuşmasında Türk-Yunan savaşının son safhasının Büyük Taarruz olduğunu hatırlatarak pek çok ülkenin olduğu gibi İran kamuoyunun da Türk Kurtuluş Savaşıyla ilgilendiğini söyledi. Çınar, İran basınında Türk Kurtuluş Savaşı ve Büyük Taarruzun büyük ölçüde yer bulduğunu ve Anadoludaki Yunan varlığının İran basınında işgal olarak değerlendirildiğinin altını çizdi. Çınar İran basını 26 Ağustosta başlayan Türk ilerleyişini fetih kavramıyla yüceltmiştir. Yunan ordusunun, Türk ordusu karşısındaki ağır kaybını ve düzensiz şekilde geri çekilişini onlara müstahak görmüştür. İran yönetimi Türkiye ile kader birliği yapmış ve Türk Kurtuluş Savaşına büyük anlam yüklemiştir dedi.
BÜYÜK TAARRUZ İRAN BASININDA FETİH OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ
Büyük Taarruzu, Yunan ve İtilaf Devletlerinin geç fark etmesini sağlamak ve onları hazırlıksız yakalayabilmek için, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürkün emriyle basın faaliyetleri engellendiğini anlatan Çınar, savaşla ilgili haberlerin bundan dolayı Eylül 1922 tarihinden sonra yayımlanmaya başladığını ifade etti. Türk ordusunun, Anadoludaki şehirleri kurtarmasının ardından İran gazetelerinin konuyu sevinçli bir şekilde haber yaptığını anlatan Çınar İran basınının bu yaklaşımı Türk Kurtuluş Savaşını sömürge altındaki İslam âleminin bağımsızlık savaşı olarak gördüğü şeklinde değerlendirilebilir. Fetih kelimesinin ise özellikle tercih edildiği düşünülmektedir. Gayrimüslimlerin eline geçmiş toprakların yeniden Müslüman Türklerin yurdu kılınması hadisesinin fetih sözcüğü ile izahının uygun görüldüğü tahmin edilmektedir dedi. Çınar, İran gazetelerinde yer alan haberlerde Yunan ordusunun işgalci ve düşman olarak nitelendirildiğini ifade ederek Yunan ordusunun Anadoludan çekilirken köy ve kasabalarda yaptıkları yıkımları ve katliamları savaş suçu olarak değerlendirdiğini de sözlerine ekledi.
Konferans AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahinin, Doç. Dr. Gülay Çınara teşekkür belgesi takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Yorumlar
Yorum Yap